Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ - ΜΗΠΩΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΠΡΕΣ ΜΕΣΟΝΥΧΤΙΟΥ;

Απο το blog της εφημερίδας ''Σήμερα'' Λουτρακιου simera-blog .

- Μια ώρα και δέκα λεπτά καθυστέρηση χωρίς καμία ενημέρωση, χωρίς κάποια δικαιολογία
Tην προηγούμενη εβδομάδα, έγραψα για τον προαστιακό αυτά που βίωσα εγώ ταξιδεύοντας και για όσους δεν το διάβασαν , αναφέρθηκα στο μεγάλο ταξίδι που κρατάει περίπου δυο ώρες, σε βαγόνια προπολεμικά , με σχισμένα καθίσματα με γκράφιτι παντού, με όρθιους, με συνεχείς αλλαγές συρμών μέχρι τον τελικό προορισμό.
Σήμερα κάποιοι αναγνώστες είχαν την ευγενή καλοσύνη , αλλά και βγάζοντας θυμό, μου είπαν για καινούρια επεισόδια που δυστυχώς δεν έπεσαν στην αντίληψή μου. Είμαι λοιπόν υποχρεωμένος , σεβόμενος τους συμπολίτες μου αλλά και την δημόσια εγκαταλειμμένη περιουσία να επανέλθω.
Το πρώτο που πρέπει να σας πω είναι ότι τουλάχιστον στο σταθμό της Κορίνθου δεν υπάρχουν ή δεν βλέπουμε ασφάλεια να προστατεύει χώρους και επιβάτες. Κανείς δεν ενημερώνει για τίποτα , ούτε σε ποια γραμμή φεύγει το τρένο, ούτε αν υπάρχει καθυστέρηση.
Έτσι την περασμένη Παρασκευή το τρένο έφευγε, σύμφωνα με το δρομολόγιο, στις εννιά παρά δέκα, ο κόσμος ήταν έτοιμος και περίμενε μέσα στο κρύο τον συρμό (νομίζετε ότι βρίσκετε σε προαστιακό ευρωπαϊκής χώρας και η τήρηση του ωραρίου νόμος)
Η ώρα περνούσε και άρχισαν οι πρώτες διαμαρτυρίες. Βλέπετε το κρύο επαναλαμβάνω τσουχτερό. Κάποιοι με περίσσιο ….θράσος κατέβηκαν να ρωτήσουν τι συμβαίνει και πήραν την ακόλουθη ατάκα: «ανεβείτε επάνω και περιμένετε θα έλθει».
Και η ώρα περνούσε και πουθενά τρένο.
Ο κόσμος είχε κυριολεκτικά παγώσει και κανείς υπεύθυνος δεν είχε την ευθιξία να τους πει «έχουμε ζημιά, βρε παιδιά κατεβείτε στο bar πιείτε ένα καφέ, ένα τσάι, και θα σας ενημερώσουμε όταν πρέπει, μηχανήματα είναι παθαίνουν και ζημιές».
Τελικά μετά από μια ώρα και δέκα λεπτά ήλθαν δυο τρένα μαζί. Απίστευτο και όμως αληθινό. Τελικά έφυγαν παγωμένοι, ταλαιπωρημένοι στις δέκα.
Τώρα αν αυτοί οι επιβάτες είχαν να κάνουν αεροπορικό ταξίδι, λίγο ενδιαφέρει τον Ο.Σ.Ε. Το ότι έχασαν το ταξίδι τους και πιθανόν τα χρήματά τους, λίγο ενδιαφέρει τον Ο.Σ.Ε. Κανείς δεν βγήκε να ζητήσει έστω και μια συγγνώμη .
Επικοινώνησα σήμερα με τα κεντρικά και μου είπαν ότι υπήρξε βλάβη. Κατανοητό αλλά και απαράδεκτο να μην το λένε στον κόσμο που πληρώνει.
Το δεύτερο που θέλω να γράψω είναι για την ασφάλεια του σταθμού και λέω σταθμού, γιατί μιλάω μόνο γι’ αυτό που γνωρίζω.
Ξέρετε μόλις αρχίσει και νυχτώνει, υπάρχουν κάποια περίεργα άτομα που ενοχλούν γυναίκες, ιδιαίτερα φοιτήτριες που φεύγουν για Αθήνα και κανείς δεν υπάρχει να τις προστατεύσει αναγκάζοντάς τις να κάνουν παρέα με άγνωστες άλλες κυρίες για να προστατευτούν μεταξύ τους.
Δηλαδή ούτε στον μεσαίωνα δεν γινόντουσαν . Πόσο μάλλον στο σύγχρονο προαστιακό, όπως διαλαλούσαν πολιτικά αηδόνια πριν από λίγο καιρό.
Το δι’ ταύτα εδώ και τώρα κάντε κάτι κύριοι του ΟΣΕ να προστατεύσετε την δημόσια περιουσία όλων μας.
Όλοι θέλουμε τον προαστιακό και όλοι χαιρόμαστε αλλά θέλουμε ποιότητα, ασφάλεια, ταχύτητα και πάνω απ’ όλα σεβασμό.
Μια συγγνώμη δεν βλάπτει κάπου-κάπου.
Και βέβαια αν υπάρχουν φύλακες να τους βλέπουμε διαφορετικά. Ασφάλεια εδώ και τώρα είναι απαραίτητη σε όλα τα σύγχρονα τρένα…
Αναρτήθηκε από Εφημερίδα Σήμερα στις 8:34 μμ

Σχόλιο:να προσθέσω και τις κλοπές που παρατηρούνται στα σταθμευμένα αυτοκίνητα και την έλλειψη φωτισμού στο χώρο σταθμεύσεώς στον σταθμό Κορινθου.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απολυτα σωστες, δυστυχως για ολους μας, ολες οι επισημανσεις του αρθρου. Φανταστειτε τι γινεται σε μικροτερους και πιο απομονωμενους σταθμους. Δυστυχως τιθονται σοβαροτατα θεματα ασφαλειας τοσο για τους επιβατες, οσο και για τους εργαζομενους. Προβληματα ετων τα οποια εχουν επισημανθει απο τους εργαζομενους προς τους "αρμοδιους" χωρις να εχει γινει τιποτα...

acaliptos είπε...

apollonie ευχαριστώ για τα σχόλια σου.
Θέλω να ακούγετε από εδώ η άποψη των εργαζομένων.
Πες μου αν θες γιατί αυτό το φαινόμενο της μη ενημέρωσης από εσάς.
Πιστεύω δεν είναι δύσκολο όταν αργεί το τρένο να πάρεις κάποιον συνάδελφο στον προηγούμενο σταθμό να μάθεις.

Ανώνυμος είπε...

Οσο και αν σου φαινεται απιστευτο τις περισσοτερες φορες δεν εχουμε ενημερωση απο κανεναν ουτε εμεις οι ιδιοι.
Επισης ενα πραγμα που πρεπει να γινει κατανοητο απο ολους, ειναι το γεγονος οτι καποτε σε καθε σταθμο του Προαστιακου δουλευαν ανα βαρδια τουλαχιστον 2 ατομα, στους μεγαλυτερους δε σταθμους ακομα περισσοτεροι. Ετσι υπηρχε αριστο επιπεδο παροχης υπηρεσιων- ικανοποιηση καταγεγραμμενη σε επισημες ερευνες σχετικα με τα μεσα μεταφορας- μιας και το προσωπικο επαρκουσε.
Τωρα εχουν απομεινει σχεδον παντου φουκαραδες ταμιες οι οποιοι εργαζονται εντελως μονοι τους ενω ολοι απαιτουν απο αυτους την παλαιοτερη εξυπηρετηση. Και οταν λεω ολοι εννοω και τους φωστηρες της εταιρειας. Φωστηρες οι οποιοι αδυνατουν να κατανοησουν πως εν ετη 2009 δεν γινεται να αντιπετωπιζουν τον επιβατη οπως στην απαρχη του σιδηροδρομου...
Ετσι ο ταμιας λοιπον εχει να διεκπεραιωσει μονο τα εξης: να εκδοσει εισιτηριο, να δωσει πληροφοριες, να εξυπηρετησει τυχον ΑΜΕΑ κλεινοντας φυσικα το ταμειο του, να καταγραψει τυχον γραπτα παραπονα που αφορουν ολα τα ανωτερω που συζηταμε, να αναζητησει τον λογο καθυστερησεων και να υποθεσει μονος του τον χρονο αφιξης και τελος να περασει την πληροφορια αυτη στο δικαιολογημενα εξαλλο επιβατη...
Ελλαδα 2009, καληνυχτα...

hackaday είπε...

Καλησπέρα.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα,
έχω την αίσθηση ότι βλέπουμε το κλασσικό σενάριο του "πληρώνει το κράτος τις υποδομές ενώ μειώνει τις υπηρεσίες, στη συνέχεια πουλάει/χαρίζει σε ιδιώτη και ο κόσμος το δέχεται με ανακούφιση γιατί δεν πήγαινε άλλο με τους δημόσιους υπαλλήλους".
Επειδή θα έρθει η στιγμή που οι υπάλληλοι του ΟΣΕ θα ζητήσουν τη συμπαράσταση του κόσμου, να ξέρουν ότι πρέπει να την κερδίσουν και όχι να τη θεωρήσουν δεδομένη.


(για εμένα: παλαιότερα υπήρξα τακτικός χρήστης του αστικού τμήματος του προαστιακού και ήμουν πολύ ευχαριστημένος. Από όταν άρχισαν οι μετεπιβιβάσεις τον χρησιμοποιώ πολύ σπανιότερα αλλά πάλι δεν έχω ιδιαίτερα παράπονα. Με στεναχωρούν πολύ αυτά που διαβάζω εδώ και ελπίζω να είναι εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας)

acaliptos είπε...

Δυστυχώς για εμάς ανώνυμε αυτά που διαβάζεις εδώ συμβαίνουν πολύ συχνά...
Γεια σου Hackaday...

ΜΑΡΙΟΣ είπε...

ΑΛΗΘΕΙΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 2 ΑΠΡΙΛΗ? ΣΤΟ 1110 ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΡΑΔΥ?

acaliptos είπε...

Όπως είπες Μάριε πιθανότατα θα το μαθουμε τελευταία στιγμή.

ΜΑΡΙΟΣ είπε...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ 1110 ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 24 ΩΡΗ. ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ??

Τάσος είπε...

Ο υπάλληλος σε εκδοτήριο,σήμερα μου είπε ότι θα είναι 24ώρη και είναι επίσημο.